De lekkerste gemberkoekjes bak je zelf

Wees nou eerlijk, je hoeft heus geen ingewikkelde taarten te bakken om succes te hebben als keukenprinses en -prins. Een eigengebakken koekje is altijd top. En deze al helemaal.

Met liefde lukt alles, ook lekkere koekjes bakken

Koekjes bakken is niet zo moeilijk, maar lékkere koekjes bakken vergt aandacht en vooral liefde. Het gaat om de liefde van de beste ingrediënten waarbij de hoofdrol is weggelegd voor goede roomboter. En in dit geval ook gember. Kies bolletjes stemgember van goede kwaliteit want dat proef je er echt aan af.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Dit heb je nodig

150 gram koude ongezouten goede roomboter
200 gram tarwebloem
1 (groot) ei
100 gram kristalsuiker
6 gemberbolletjes plus 2 eetlepels gembernat
1 zakje vanillesuiker
snuf zout

en verder

plastic vershoudfolie
bakpapier
taartrooster

Daar gaan we

Snij de gemberbolletjes in hele kleine stukjes.
Doe de bloem, kristalsuiker, roomboter, vanillesuiker, het ei en zout in een kom. Snij met twee messen de boter in kleine stukjes. Doe de stukjes gember en het gembernat erbij en kneed met een koele hand alles tot een samenhangend deeg. (of meng het in de keukenmachine tot korrels en kneed daarna met koele hand tot samenhangend deeg)

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Het deeg plakt een beetje en strooi daarom wat bloem op het aanrecht. Vorm van het deeg een dikke rol, afhankelijk van hoe groot je je koek(je) wilt hebben. Verpak de deegrol in plastic vershoudfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Snij met een mes plakken (plm. 3-4 mm) van de deegrol en leg de koekjes op wat afstand van elkaar op de bakplaat. Heb je deeg over, leg het dan in plastic weer terug in de koelkast voor de volgende ronde. Bak de koekjes 10 minuten in het midden van de oven. Open de ovendeur en draai de bakplaat zodat de achterkant de voorkant wordt en bak ze nog eens ongeveer 5 minuten tot ze er mooi goudgeel uitzien en de randen ietsje donkerder zijn.
Haal ze van de bakplaat en laat ze afkoelen op een taartrooster. Heb je deeg over, herhaal dan het bakproces tot alle koekjes gebakken zijn.


Weekendkokkie: zelf je ultieme krentenbrood bakken

Wij van Hallo Dordrecht lusten het wel iedere dag: een sneetje rozijnen-krentenbrood. Bij het ontbijt, bij de koffie of een sneetje tussendoor met een lik roomboter. Weekendkokkie van Hallo Dordrecht heeft stap voor stap een keigoed recept ontwikkeld. Schort voor en gaan!

Je eigengebakken rozijnen-krentenbrood

Een waarschuwing vooraf: heb je eenmaal een sneetje van je eigengebakken rozijnen-krentenbrood op, dan wil je nooit meer anders. Onderstaand recept is eenvoudig te maken, maar heeft Weekendkokkie wel veel oefening gekost. Dat is alleen maar fijn, want al die mislukkingen hebben wij dus voor onze rekening genomen. We leggen graag uit waarom het wijs is om bepaalde dingen te doen of juist te laten.

De tekst gaat onder de foto verder.

Rozijnen (l) worden gemaakt van grote druivensoorten. Krenten (r) worden gedroogd van hele kleine blauwe druiven. Hoe donkerder de kleur des te zoeter is de krent.

Over krenten en rozijnen

Veel mensen lusten wel rozijnen, maar zijn niet dol op krenten omdat ze die te hard vinden. Zou je een brood bakken met alleen maar rozijnen, dan moet je er minder van in je brood doen. Rozijnen zijn namelijk zacht en grote hoeveelheden ervan in je brood maken het te papperig. Krenten zijn kleiner en steviger en een fifty-fifty hoeveelheid rozijnen en krenten levert een prima resultaat op. Dat 'harde' van de krenten raak je kwijt door ze winddroog te maken. Dat leggen we straks uit.

De tekst gaat onder de foto verder.

Als je nog niet zo'n ervaren krentenbrodenbakker bent, kies dan een broodbakblik dat lekker breed is.

Over je bakblik

Een krentenbrood is door de rozijnen en krenten zwaar in gewicht. Bak je als beginneling een krentenbrood in een gewoon formaat (smal) broodblik, dan heb je kans dat je brood aan de lange zijde gaat scheuren als je het na het bakken uit het blik haalt om af te koelen. Het nog warme en zachte brood kan dan door zijn eigen gewicht inzakken. Beter is om een bakblik je kiezen dat wijder is waardoor het brood niet zo hoog rijst en je dus grotere, bredere boterhammen krijgt.

De tekst gaat onder de foto verder.

Vruchtenbroodpoeder geeft een heerlijke smaak aan je krentenbrood.

Dit heb je nodig voor een krentenbrood

500 gram rozijnenbroodmix of krentenbroodmix
50 gram geel vruchtenbroodpoeder
15 gram instant gist
1 zakje vanillesuiker
175 gram koud (maar niet ijskoud) water
175 gram koude (maar geen ijskoude) melk
175 gram krenten (winddroog)
175 gram rozijnen (winddroog)
40 gram ongezouten zachte roomboter

scheutje zonnebloemolie
1 losgeklopt ei met een snuf zout (om te bestrijken)

en verder

1 breed (brood)bakblik van ongeveer 2750 ml
deegkrabber of pannenlikker
bakpapier
kwast om in te vetten
plastic vershoudfolie
keukenmachine met deeghaak of handmixer met deeghaken
rooster om brood op te laten afkoelen

Over de ingrediënten

Je kunt natuurlijk een krentenbrood bakken van gewone (patent)bloem, maar dan krijg je eigenlijk een witbrood met rozijnen en we willen juist dat krentenbrood-achtige. Rozijnenbroodmix is alvast een stukje op smaak gebracht en bevat ook rijsmiddel wat je brood minder compact maakt. Ook het vruchtenbroodpoeder heeft enzymen die het brood luchtiger maken en dat bovendien zorgt voor die echte krentenbroodsmaak.
Rozijnenbroodmix en vruchtenbroodpoeder kun je bijvoorbeeld kopen in de molenwinkel van molen Kyck over den Dyck op de Noordendijk in Dordrecht. Goed gesorteerde supermarkten verkopen het ook (bijvoorbeeld van Robèrt van Beckhoven).

Daar gaan we

Een dag van tevoren gaan we eerst de krenten en rozijnen bakklaar maken: Doe de rozijnen en de krenten in een kom en giet er lauw water op tot ze helemaal onder staan. Laat ze 10 minuten wellen en doe ze dan in een vergiet. Laat je vergiet met de rozijnen en de krenten erin 24 uur drogen. Zet het vergiet gewoon op het aanrecht of elders in je keuken, zo maak je ze winddroog.

De dag erna

Doe de rozijnenbroodmix, vruchtenbroodpoeder, gist en vanillesuiker in een deegkom. Doe er de melk en het water bij en kneed op de laagste stand op je gemak een deeg in 10 minuten tijd. Voeg na 6 minuten kneden de zachte roomboter toe en mix het in 2 minuten tijd door het deeg. Voeg dan de krenten en rozijnen toe en kneed ze erdoor, nog steeds op de laagste stand tot je de 10 minuten vol hebt. De rozijnen en krenten niet langer dan 3 minuten erdoor mixen anders gaan ze teveel stuk.
Schraap zonodig het deeg van de kneedhaak met een krabber of pannenlikker, maar raak verder niet aan met je handen. Sluit de deegkom direct af met een stuk plasticfolie en laat de kom op een warme plek 70 minuten staan bij de kachel of in de warme keuken. (Weekendkokkie gebruikt altijd een omgedraaide plastic opbergdoos als rijskast met daarin een schaaltje heet water)

De tekst gaat onder de foto verder.

Zet een plastic box (zonder deksel) als een huisje over je deeg, desnoods met een kommetje kokend water ernaast en je hebt een simpele en goedkope rijskast.

Na 45 minuten

Als je deeg na 45 minuten nog niet erg gerezen is (of misschien helemaal niet) zet er dan een nieuw schaaltje of kannetje kokend water pal naast. Laat het hete kannetje desnoods contact maken met de deegkom door ze tegen elkaar aan te zetten.

Vet ondertussen het bakblik in met zonnebloemolie. Knip een vel bakpapier op maat en bekleed de lange kant van je bakblik met bakpapier. Knip eventuele lange flappen kort want anders blijven die straks aan de bovenkant van je brood plakken en dan kleurt het niet mooi donker.

Na 70 minuten

Kluts een ei in een kopje met een snuf zout.
Druppel wat zonnebloemolie op je aanrecht en smeer het met beide handen uit. Smeer ook je deegkrabber of pannenlikker dun in met olie. Zet de broodvorm alvast naast je klaar.
Haal het deeg met de deegkrabber of pannenlikker uit de kom en leg het op je ingevette stukje aanrecht.

Druk met twee vuisten de lucht uit het deeg. Bonk niet te hard want dan plet je de rozijnen en dat moet niet. Haal de deeglap met twee handen van het aanrecht en laat hem weer vallen en bonk dan weer voorzichtig. Probeer het deeg ondertussen tot een rechthoek te vormen die ongeveer de lengte heeft van je bakblik.

De tekst gaat onder de foto verder.

Hou je bakblik bij de hand zodat je weet hoe breed je deegstuk ongeveer moet zijn.

Blijf niet eindeloos met het deeg aan het kneden en knijpen. Twee keer niet al te hard met je vuisten erover is voldoende en 1 of 2 keer het deeg van het aanrecht lichten en het tot een ietwat rechthoekige lap vormen is ook voldoende. Dit duurt allemaal hooguit een minuutje of zo.
Pak de bovenkant van het deeg en vouw de flap terug tot iets minder dan de helft. Pak nu de onderkant van het deeg en vouw dit helemaal tot over de bovenkant.
Pak het deegstuk op en vorm het tussen je handen tot je een rechthoek hebt met de naad van onderen en laat het op je bakpapier zakken in je bakblik.
Smeer de bovenkant van het deeg in met het losgeklopte eigeel.

Nu moet het deeg in het bakblik opnieuw rijzen, deze keer 70 minuten en weer op een warme plaats. Na ongeveer 45 minuten moet het deeg behoorlijk gerezen zijn. Zo niet, zorg dan weer voor een warmere omgeving zoals een schaal of kannetje heet water in de nabijheid.

Verwarm ondertussen de oven tot 160-165 graden. Dat komt nogal nauw. Je weet zelf wel of je een oven hebt die 'snel' is of 'lui'. Brood kan heel gemakkelijk verbranden, dus liever iets lagere temperatuur dan een te hoge.
Schuif het bakblik op het rooster in het midden van de oven en laat het 40-45 minuten bakken.
Kijk na ongeveer 35 minuten even snel hoe de kleur zich ontwikkelt. Als je oven een ongelijke hitteverdeling heeft, is het misschien nodig het bakblik te draaien. Doe dat dan snel en maak vlug de ovendeur weer dicht.

Haal het krentenbrood met je ovenwanten aan uit de oven en draai het bakblik direct boven het afkoelrooster om. Laat het brood op het rooster glijden en verwijder direct het bakpapier. Laat het brood helemaal afkoelen. Dat duurt echt wel een paar uur want de rozijnen zorgen dat het brood lang warm blijft. Als je warm krentenbrood gaat snijden, trek je er gaten in. Dus beheers je en laat het helemaal afkoelen.
Maar als dan eindelijk het moment is aangebroken, dan weet Weekendkokkie uit ervaring dat er geen houden meer aan is. Eet smakelijk!


Dit gratis recept krijg je uit dit aanbiedingsboek

Het Dordrechts Winterboek is een superleuk boek in een prachtig blik met tekeningen van Dordrecht in de winter door Jan Hensema. Het boek in blik is nu in de aanbieding!

Leuk cadeau: Dordrechts Winterboek

Behalve dat leuke voorraadblik krijg je een leuk kijk-, lees-, en doeboek en dat alles kost maar 4,99 euro. In het boek staan ook een aantal heerlijke recepten die gemakkelijk zijn te maken. Hallo Dordrecht geeft er vandaag gratis en voor niks eentje weg over beschuitbollen. Om alvast in de stemming te komen. Onderaan dit artikel vind je meer informatie over het Dordrechts Winterboek.

De tekst gaat onder de foto verder.

 Het Dordrechts Winterboek zit in een mooi blik met winterse tekeningen van de historische binnenstad van Dordrecht. @ Caty Groen

Waar zijn de beschuitbollen

Het is onbegrijpelijk dat beschuitbollen zo ondergewaardeerd worden, want je kunt er juist enorm veel mee doen. Niet iedere supermarkt verkoopt beschuitbollen en als ze ze wel hebben, dan liggen ze vaak ergens onderop bij de broodafdeling. Vraag dus bij jouw supermarkt naar verse beschuitbollen als je ze niet direct kunt ontdekken.

De tekst gaat onder de foto verder.

 Van beschuitbol naar lekkere verse beschuiten. @ Caty Groen

Een korte les beschuitbollen

Eerst even een lesje: wat is een beschuitbol eigenlijk? Een beschuitbol is eigenlijk een halffabricaat. Beschuitbollen zijn gemaakt van zacht, iets gezoet witbrood en ze worden gebakken in een beschuitdop. Die dop staat over het deeg heen tijdens het bakken, waardoor de bol twee afgevlakte kanten krijgt. De benaming beschuitbol is dus eigenlijk niet helemaal goed, want uiteindelijk is er weinig bols aan. Maar dat geeft niets.

De tekst gaat onder de foto verder.

 Met beschuitbollen kun je eindeloos variëren zoals hier waar hij vermomd is als hartig ontbijt. Caty Groen

Hartige of zoete beschuitbol

Een beschuitbol kun je doorsnijden en eten met hartig of zoet beleg. Dan eet je eigenlijk een plat kadetje. Je kunt hem ook beleggen en er tosti's van maken in een tosti-ijzer. Niet alleen is een beschuitboltosti lekker met ham en kaas, maar een zoete tosti met hazelnootpasta is ook heerlijk. De oeroude beschuitbol heeft zoveel mogelijkheden, dat hij eigenlijk nieuw leven ingeblazen moet worden. Wij hebben twee variaties gemaakt, maar laat je fantasie gerust los op de ontelbaar veel andere toepassingen.

De tekst gaat onder de foto verder.

 Dat zoiets simpels als een beschuitbol zo lekker kan zijn. @ Caty Groen

Lekkere beschuiten bakken

Veel lekkerder dan welk beschuitmerk dan ook!

Voor 8 beschuiten

4 beschuitbollen

* Verwarm de oven voor op 140 °C.
* Snij de 4 beschuitbollen door en leg de halve beschuitbollen met de snijvlakken naar beneden op een bakplaat. Bak ze in ongeveer 20 minuten tot ze de goudgele kleur van een beschuit hebben en het hol klinkt als je er op klopt.
* Kijk halverwege of het niet te hard gaat, temper anders de hitte. De beschuiten moeten niet zozeer bakken als wel drogen.
* Haal de bakplaat uit de oven, keer de beschuiten om en bak ze nu nog 15-20 minuten met de snijkanten naar boven tot ze helemaal droog en iets donker goudgeel zijn.
* Laat de beschuiten helemaal afkoelen op een taartrooster en bewaar ze in een afgesloten (beschuit)bus.

De tekst gaat onder de foto verder.

 Hartige beschuitbol met ei en spek. @ Caty Groen

Hartige ontbijtbeschuitbol

Voor 4 stuks

4 beschuitbollen
4-8 reepjes ontbijtspek
4 verse eieren
4 eetlepels tomatenketchup
4 eetlepels geraspte kaas
olijfolie
zwarte peper uit de molen

Bakpapier

Daar gaan we

* Oven voorverwarmen op 200 °C.
* Bekleed de bakplaat met bakpapier.
* Snij dun het kapje van de bovenkant van beschuitbollen en hol de broodjes uit tot ongeveer 1 centimeter van de wand.
* Bestrijk de buitenkant van de beschuitbollen dun met olijfolie en zet ze op de bakplaat met bakpapier.
* Besmeer de holtes met tomatenketchup.
* Drapeer op de rand van de broodjes een reep ontbijtspek.
* Breek boven elk broodje voorzichtig een ei zodat de dooier heel blijft.
* Strooi over elk ei ongeveer een eetlepel geraspte kaas en maal er een beetje peper over.
* Bak de broodjes in het midden van de oven in 20-25 minuten tot het spek gebakken is en het eiwit helemaal gestold.

Zo'n ontbijtbeschuitbol zou het trouwens ook prima doen bij de lunch of 's avonds met bijvoorbeeld een kopje soep.

 

Klik in het vak hieronder om de aanbieding te bekijken.


Red de molen. Eet cake.

Molen Kyck over den Dyck is de enige overgebleven molen op het eiland van Dordrecht. En hij is kapot! Je kunt helpen op een wel heel lekkere manier.

De wieken van Kyck over den Dyck zijn kapot

Al je hele leven staat molen Kyck over den Dyck fier op de Noordendijk. Het schitterende monument wordt liefdevol onderhouden door een legertje vrijwilligers. Mooi is ook dat de molen nog werkt en volop meel maalt. Althans, dat was tot voor kort het geval want de wieken van de molen zijn kapot en reparatie is enorm duur. Gelukkig kan er beroep worden gedaan op fondsen, maar dat is niet voldoende. Er wordt nu wel meel gemalen, maar niet met behulp van de molenwieken.

De tekst gaat onder de foto verder.

Johan de Wittcake is gevuld met onder andere cranberry's en kaneel.@ Caty Groen

Cake met cranberry's bijvoorbeeld

Help mee de molen te redden, bijvoorbeeld door Johan de Witt cakemix te kopen in de molenwinkel. Daar kun je eenvoudig een lekkere cake van bakken die gevuld is met cranberry's. De molenwinkel verkoopt overigens ook superleuke andere artikelen van kleine hebbedingetjes tot heuse kunst en natuurlijk een enorm assortiment meel voor brood, koek en cake. Ze zijn op woensdag open van 13.00-16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Hé, dat is vandaag. Snel er heen, hier is alvast het recept.

Johan de Witt cake

Dit heb je nodig

1 zakje Johan de Witt cakemix
185 gram gesmolten roomboter (iets meer dan de verpakking aangeeft)
4 eieren (L)
Beetje tarwebloem of zelfrijzend bakmeel om te bestuiven

De tekst gaat onder de foto verder.

Behalve de cakemix heb je alleen maar eieren en boter nodig. @ Caty Groen

Daar gaan we

* Plaats een rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor op 160 graden.
* Vet de een cakeblik in met bakspray of boter en bestuif met een beetje tarwebloem of zelfrijzend bakmeel. Hou het blik ondersteboven om de overtollige bloem eruit te kloppen.
* Doe de Johan de Witt cakemix in een zeef boven een kom of pan en schud de meel er goed uit. Bewaar wat achterblijft in de zeef, die grotere stukjes zijn de cranberry's.
* Smelt de roomboter in een pannetje of in de magnetron en giet het direct in een beslagkom.
* Mix de eieren een voor een door de gesmolten boter. Voeg het volgende ei toe als het vorige is door gemixt.
* Doe de gezeefde Johan de Witt cakemix er in één keer bij en mix nog eens 5 minuten.
* Doe nu erbij wat achterbleef in de zeef en mix alles nog even kort door tot het gemengd is.
* Doe het cakebeslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
* Plaats de cake op het rooster en bak hem in 1 uur en 15 minuten gaar.
* Prik tegen het einde van de baktijd met een houten satéprikker in de cake. Als die er droog uitkomt, is de cake gaar.
* Haal het bakblik uit de oven en laat vijf minuten op een rooster staan en haal hem dan uit de vorm. Laat de cake afgedekt met een theedoek op een rooster verder afkoelen.

Door de cranberries en aroma's als kaneel is de cake wat donkerder en robuuster dan een goudgele fijne cake. Maar die stevige, winterse smaak past goed bij deze tijd van het jaar.


O, kom er eens kijken: vanille roomborstplaat maak je zo

Er gaat niets boven zachte, op je tong smeltende roomborstplaat. Het is niet moeilijk om het zelf te maken, mits je een goede thermometer hebt.

We houden het even bij wit

Roomborstplaat is er in verschillende smaken. Onderaan deze pagina kun je de podcast beluisteren die we over roomborstplaat maakten. Daar vertellen we over de geschiedenis en waarom het borstplaat heet. Voor dit recept houden we het even bij witte borstplaat met vanillesmaak.

Dit heb je nodig

750 gram kristalsuiker
250 ml slagroom
125 ml water
100 gram witte glaceerfondant
1 vanillestokje

en verder borstplaatvormpjes of de ring van een springvorm van 24 cm doorsnee, bakplaat en bakpapier zo groot als de bakplaat, een hoge pan met een dikke bodem, een grote beslagkom, maatbeker met tuit.

De tekst gaat onder de foto verder.

Daar gaan we

* Leg de vorm(en) in koud water.

* Maak het bakpapier op de bakplaat ook vochtig met koud water. Zo komt de borstplaat straks makkelijker los.

* Doe de fondant in de beslagkom.

* Doe de suiker, de slagroom en het water in een hoge pan en roer het door elkaar.

* Snij het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mesje het merg eruit. Doe het merg in de hoge pan en ook het restant van het vanillestokje.

* Breng alles roerend aan de kook.

* Zodra het bijna kookt, haal je de het vanillestokje uit de pan en doe je de suikerthermometer erin.

* Kook tot het mengsel precies, maar dan ook precies 115 ᵒC aangeeft.

* Haal direct de pan van het vuur en wacht een minuutje.

* Giet het mengsel op de fondant in de beslagkom en roer met een pollepel helemaal glad. Dit duurt een minuutje.

* Giet het mengsel in de maatbeker en giet het meteen uit in de vorm(en). Druk met je ene hand het vormpje goed tegen de bakplaat aan anders loopt het mengsel misschien er onderuit. Maak tempo, want het wordt snel hard.

* Laat de borstplaat een half uurtje hard worden en verwijder dan de vorm(en) en het bakpapier.

* Laat de borstplaat op een bord nog enkele uren (liever een nachtje) drogen.


Kruidnootjes: strooi dan iets heel lekkers

Kruidnootjes maken is even een klusje, maar als ze eenmaal klaar zijn geniet je er extra van. Denk dus even na voordat je ze in een of andere hoek strooit!

Die sinterklazige geur

Deze superlekkere kruidnootjes heb je snel gemaakt (en ze zijn ook snel op!) en het hele huis gaat er sinterklazig van ruiken.

Dit heb je nodig voor lekkere kruidnootjes

250 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram donkere basterdsuiker
100 gram koude ongezouten roomboter
90 ml melk
4 theelepels speculaaskruiden
een snuf zout

De tekst gaat onder de foto verder.

Daar gaan we

* Verwarm de oven voor op 160 graden.

* Leg een vel bakpapier op de bakplaat.

* Meng het meel met de suiker, speculaaskruiden en het zout.

* Doe de boter bij het droge mengsel en snij met twee messen in kleine blokjes.

* Voeg steeds een beetje melk toe en kneed tot je een soepel deeg hebt. Misschien hou je wat melk over, misschien moet er ietsje bij. Maak het niet te nat!

* Verdeel het deeg in vier stukken en rol van ieder stuk een lange sliert.

* Snij even grote stukjes af en rol er balletjes van die je met een beetje afstand van elkaar op het bakpapier van je bakplaat legt.

* Leg het deeg dat je over hebt in de koelkast totdat je de volgende bakplaat gaat vullen.

* Doop je wijsvinger in een beetje melk en druk de bolletjes op de bakplaat ietsje platter.

* Bak de kruidnoten in ongeveer 15 minuten gaar.

* Haal de bakplaat uit de oven en laat de kruidnootjes afkoelen.

* Bak nu de volgende serie kruidnootjes tot je al het deeg hebt opgebruikt.

Dit basisrecept voor kruidnootjes krijg je van Dennis van der Salm, chef van het Dordtse restaurant Het Bolwerck. Luister hieronder ook de podcast Speciaal uit Dordrecht over het proeven van kruidnootjes die we kochten bij verschillende Dordtse bakkers.