Dit gratis recept krijg je uit dit aanbiedingsboek

Het Dordrechts Winterboek is een superleuk boek in een prachtig blik met tekeningen van Dordrecht in de winter door Jan Hensema. Het boek in blik is nu in de aanbieding!

Leuk cadeau: Dordrechts Winterboek

Behalve dat leuke voorraadblik krijg je een leuk kijk-, lees-, en doeboek en dat alles kost maar 4,99 euro. In het boek staan ook een aantal heerlijke recepten die gemakkelijk zijn te maken. Hallo Dordrecht geeft er vandaag gratis en voor niks eentje weg over beschuitbollen. Om alvast in de stemming te komen. Onderaan dit artikel vind je meer informatie over het Dordrechts Winterboek.

De tekst gaat onder de foto verder.

 Het Dordrechts Winterboek zit in een mooi blik met winterse tekeningen van de historische binnenstad van Dordrecht. @ Caty Groen

Waar zijn de beschuitbollen

Het is onbegrijpelijk dat beschuitbollen zo ondergewaardeerd worden, want je kunt er juist enorm veel mee doen. Niet iedere supermarkt verkoopt beschuitbollen en als ze ze wel hebben, dan liggen ze vaak ergens onderop bij de broodafdeling. Vraag dus bij jouw supermarkt naar verse beschuitbollen als je ze niet direct kunt ontdekken.

De tekst gaat onder de foto verder.

 Van beschuitbol naar lekkere verse beschuiten. @ Caty Groen

Een korte les beschuitbollen

Eerst even een lesje: wat is een beschuitbol eigenlijk? Een beschuitbol is eigenlijk een halffabricaat. Beschuitbollen zijn gemaakt van zacht, iets gezoet witbrood en ze worden gebakken in een beschuitdop. Die dop staat over het deeg heen tijdens het bakken, waardoor de bol twee afgevlakte kanten krijgt. De benaming beschuitbol is dus eigenlijk niet helemaal goed, want uiteindelijk is er weinig bols aan. Maar dat geeft niets.

De tekst gaat onder de foto verder.

 Met beschuitbollen kun je eindeloos variëren zoals hier waar hij vermomd is als hartig ontbijt. Caty Groen

Hartige of zoete beschuitbol

Een beschuitbol kun je doorsnijden en eten met hartig of zoet beleg. Dan eet je eigenlijk een plat kadetje. Je kunt hem ook beleggen en er tosti's van maken in een tosti-ijzer. Niet alleen is een beschuitboltosti lekker met ham en kaas, maar een zoete tosti met hazelnootpasta is ook heerlijk. De oeroude beschuitbol heeft zoveel mogelijkheden, dat hij eigenlijk nieuw leven ingeblazen moet worden. Wij hebben twee variaties gemaakt, maar laat je fantasie gerust los op de ontelbaar veel andere toepassingen.

De tekst gaat onder de foto verder.

 Dat zoiets simpels als een beschuitbol zo lekker kan zijn. @ Caty Groen

Lekkere beschuiten bakken

Veel lekkerder dan welk beschuitmerk dan ook!

Voor 8 beschuiten

4 beschuitbollen

* Verwarm de oven voor op 140 °C.
* Snij de 4 beschuitbollen door en leg de halve beschuitbollen met de snijvlakken naar beneden op een bakplaat. Bak ze in ongeveer 20 minuten tot ze de goudgele kleur van een beschuit hebben en het hol klinkt als je er op klopt.
* Kijk halverwege of het niet te hard gaat, temper anders de hitte. De beschuiten moeten niet zozeer bakken als wel drogen.
* Haal de bakplaat uit de oven, keer de beschuiten om en bak ze nu nog 15-20 minuten met de snijkanten naar boven tot ze helemaal droog en iets donker goudgeel zijn.
* Laat de beschuiten helemaal afkoelen op een taartrooster en bewaar ze in een afgesloten (beschuit)bus.

De tekst gaat onder de foto verder.

 Hartige beschuitbol met ei en spek. @ Caty Groen

Hartige ontbijtbeschuitbol

Voor 4 stuks

4 beschuitbollen
4-8 reepjes ontbijtspek
4 verse eieren
4 eetlepels tomatenketchup
4 eetlepels geraspte kaas
olijfolie
zwarte peper uit de molen

Bakpapier

Daar gaan we

* Oven voorverwarmen op 200 °C.
* Bekleed de bakplaat met bakpapier.
* Snij dun het kapje van de bovenkant van beschuitbollen en hol de broodjes uit tot ongeveer 1 centimeter van de wand.
* Bestrijk de buitenkant van de beschuitbollen dun met olijfolie en zet ze op de bakplaat met bakpapier.
* Besmeer de holtes met tomatenketchup.
* Drapeer op de rand van de broodjes een reep ontbijtspek.
* Breek boven elk broodje voorzichtig een ei zodat de dooier heel blijft.
* Strooi over elk ei ongeveer een eetlepel geraspte kaas en maal er een beetje peper over.
* Bak de broodjes in het midden van de oven in 20-25 minuten tot het spek gebakken is en het eiwit helemaal gestold.

Zo'n ontbijtbeschuitbol zou het trouwens ook prima doen bij de lunch of 's avonds met bijvoorbeeld een kopje soep.

 

Klik in het vak hieronder om de aanbieding te bekijken.