Stroopwafel-appeltaart met cruesli en fudge van Zuster Evie

De geur die je huis vult als deze taart in de oven staat is heerlijk. Maar daarvoor alleen maak je deze stroopwafel-appeltaart, natuurlijk niet. Hij smaakt ook nog eens verrukkelijk. Hollandser dan appeltaart bestaat eigenlijk niet, maar met deze twist is hij net weer even anders. En ook makkelijk te maken, dus hup aan de slag!

Kies voor deze appeltaart sappige, niet te harde appels, zo wordt je taart niet te droog.

Dit heb je nodig

1 pak Koopmans Appeltaart
175 g ongezouten roomboter
1 ei
5-6 appels

2 eetlepels citroensap (uit een flesje)
1 eetlepel kristalsuiker
2 theelepels kaneel

1 blok (= ong. 175 gram) fudge honingsmaak (Zuster Evie)
250 gram cruesli rozijn
5 stroopwafels (honingsmaak)
bakblikinvetter spray

1 springvorm van 24 of 26 cm doorsnede (een kleinere hogere taart of een grotere iets plattere) of een andere ovenvaste vorm.

Daar gaan we

Zet het rooster van de oven iets onder het midden en verwarm de oven voor. Een elektrische oven op 175 °C en een heteluchtoven op 160 °C.

Spray de bakvorm in met bakblikinvetter.

Roer de boter zacht in een beslagkom en voeg de appeltaartmix en het ei toe. Kneed alles met een mixer met deeghaken of met de hand tot een samenhangend deeg.

Hou ongeveer een kwart van het deeg apart en bekleed met de rest de de bodem en de rand van je vorm. Maak het niet te dik, want er komt nog cruesli op de bodem in en dan wordt het allemaal veel te hard en te kruimelig. Dus kijk ook goed of de overgang van de bodem naar de opstaande rand niet te dik is. Zet de vorm zolang in de koelkast en zet ook je overgebleven deegbal even in de koelkast.

Doe in een andere grote kom het citroensap, de kristalsuiker en de kaneel en roer dit door elkaar. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kwarten en iedere kwart nog een keer middendoor tot je twee dikke stukken hebt. Doe de appelstukken in de kom bij het citroenmengsel en schep steeds om zodat ieder appelstukje ermee bedekt wordt. Snij iedere stoopwafel doormidden en iedere helft in vier puntjes. Doe ze bij het appelmengsel en schep voorzichtig om.

Doe je cruesli in een kom en maak grote brokken kleiner met je hand of draai het even fijn in de foodprocessor. Snij de fudge in stukjes en meng ze door de cruesli-stukjes.

Haal nu de vorm en deegbal weer uit de koelkast. Verdeel de helft van het crueslimengsel over de taartbodem. Doe de andere helft bij je overgebleven deeg en kneed met de hand de cruesli goed door het deeg.

Doe de appels met stroopwafelstukjes op de cruesli-bodem in de vorm (inclusief het citrus-kaneelvocht!) en verdeel alles netjes. Druk met je vlakke hand de appels goed aan op de crueslibodem.

Draai van het overgebleven deeg rolletjes tussen je handen en leg die kruislings op de appels. Druk ook die goed aan.

Zet de taart in de oven en zet de wekker op 60 minuten. Kijk na 45 minuten of de taart niet te donker wordt. Dek hem anders af met een aluminiumfolie en bak verder. Na een uur moet je taart mooi bruin zijn.

Laat de appeltaart helemaal afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Bestuif voor het serveren de taart met wat poedersuiker.

Dat was het Weekendkokkie van deze keer, mensen. Enne…, de fudge van Zuster Evie kun je hier in onze webshop bestellen.