11-12-2020
Red de molen. Eet cake.

Molen Kyck over den Dyck is de enige overgebleven molen op het eiland van Dordrecht. En hij is kapot! Je kunt helpen op een wel heel lekkere manier.

De wieken van Kyck over den Dyck zijn kapot

Al je hele leven staat molen Kyck over den Dyck fier op de Noordendijk. Het schitterende monument wordt liefdevol onderhouden door een legertje vrijwilligers. Mooi is ook dat de molen nog werkt en volop meel maalt. Althans, dat was tot voor kort het geval want de wieken van de molen zijn kapot en reparatie is enorm duur. Gelukkig kan er beroep worden gedaan op fondsen, maar dat is niet voldoende. Er wordt nu wel meel gemalen, maar niet met behulp van de molenwieken.

De tekst gaat onder de foto verder.

Johan de Wittcake is gevuld met onder andere cranberry's en kaneel.@ Caty Groen

Cake met cranberry's bijvoorbeeld

Help mee de molen te redden, bijvoorbeeld door Johan de Witt cakemix te kopen in de molenwinkel. Daar kun je eenvoudig een lekkere cake van bakken die gevuld is met cranberry's. De molenwinkel verkoopt overigens ook superleuke andere artikelen van kleine hebbedingetjes tot heuse kunst en natuurlijk een enorm assortiment meel voor brood, koek en cake. Ze zijn op woensdag open van 13.00-16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Hé, dat is vandaag. Snel er heen, hier is alvast het recept.

Johan de Witt cake

Dit heb je nodig

1 zakje Johan de Witt cakemix
185 gram gesmolten roomboter (iets meer dan de verpakking aangeeft)
4 eieren (L)
Beetje tarwebloem of zelfrijzend bakmeel om te bestuiven

De tekst gaat onder de foto verder.

Behalve de cakemix heb je alleen maar eieren en boter nodig. @ Caty Groen

Daar gaan we

* Plaats een rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor op 160 graden.
* Vet de een cakeblik in met bakspray of boter en bestuif met een beetje tarwebloem of zelfrijzend bakmeel. Hou het blik ondersteboven om de overtollige bloem eruit te kloppen.
* Doe de Johan de Witt cakemix in een zeef boven een kom of pan en schud de meel er goed uit. Bewaar wat achterblijft in de zeef, die grotere stukjes zijn de cranberry's.
* Smelt de roomboter in een pannetje of in de magnetron en giet het direct in een beslagkom.
* Mix de eieren een voor een door de gesmolten boter. Voeg het volgende ei toe als het vorige is door gemixt.
* Doe de gezeefde Johan de Witt cakemix er in één keer bij en mix nog eens 5 minuten.
* Doe nu erbij wat achterbleef in de zeef en mix alles nog even kort door tot het gemengd is.
* Doe het cakebeslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
* Plaats de cake op het rooster en bak hem in 1 uur en 15 minuten gaar.
* Prik tegen het einde van de baktijd met een houten satéprikker in de cake. Als die er droog uitkomt, is de cake gaar.
* Haal het bakblik uit de oven en laat vijf minuten op een rooster staan en haal hem dan uit de vorm. Laat de cake afgedekt met een theedoek op een rooster verder afkoelen.

Door de cranberries en aroma's als kaneel is de cake wat donkerder en robuuster dan een goudgele fijne cake. Maar die stevige, winterse smaak past goed bij deze tijd van het jaar.


Realisatie Acadia | Design Twin Creations