Speklappies met sambalpuree

Dit heb je nodig voor je prakkie

Voor 2-3 personen

4 speklappen
1 ui
1 teentje knoflook
4 bolletje gember
1 pakje tomato frito (b.v. Heinz 350 gram)
4 eetlepels wokolie
3 eetlepels ketjap manis
100 gram kokosrasp
3 dunne stengels bosuitjes
200 ml heet water
peper en zout

Een paar van de ingrediënten voor de bereiding van de speklapjes.

* Snipper de ui. Snij de bolletjes gember in heel kleine stukjes. Snij de bosuitjes in hele dunne ringetjes. Hak het teentje knoflook fijn.
* Bestrooi en speklapjes aan weerszijden met peper en zout.
* Verhit de wokolie en bak de speklappen aan beide zijden op hoog vuur, iedere kant een minuut of twee.
* Haal de speklappen uit de pan, temper het vuur en doe de ui, knoflook en de gember in het bakvet.
* bak zachtjes en al roerend een minuut of twee tot de ui glazig is.
* Doe nu de tomato frito, ketjap, kokosrasp en 200 ml heet water erbij en roer goed door.
* Doe de speklappen erbij en stoof 20 minuten op heel lage stand.

Voor de sambalpuree

750 gram kruimige aardappelen (kant en klaar geschild)
2 grote of 3 kleine rode paprika's
2-4 eetlepels sambal badjak (die is niet zo scherp)
2 eetlepels wokolie
ongeveer 100 ml kookroom (light)
zout
zwarte peper uit de molen

Een paar van de ingrediënten voor de sambalpuree.

* Verwijder zaadlijsten van de paprika's en snij het vruchtvlees in kleine stukjes.
* Kook de aardappels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
* Verhit de wokolie en bak de paprikastukjes ongeveer 5 minuten.
* Voeg 2-4 eetlepels sambal naar smaak toe en roer door.
* Pureer de paprika en sambal tot een gladde saus.
* Stamp de aardappels fijn met de kookroom en breng op smaak met zwarte peper uit de molen.
* Roer de sambalsaus door de puree.
* Klaar!

Strooi voor het serveren wat ringetjes bosui over de speklapjes en de puree. Lekker met komkommer.