Mijn straat: als jij hier woont of woonde is dit leuk om te weten

De Thorbeckeweg in Dordrecht is een van de langste straten in de wijk Crabbehof. Eerst vertellen we even iets over de wijk.

Crabbehof is gebouwd in de jaren zestig. Zo'n kleine tien jaar later dan buurwijk Wielwijk. De naam Crabbehof is vernoemd naar kasteel Crabbehoff, dat iets verderop langs de Talmaweg en de Groen van Prinstererweg ligt.

© Paul van de Velde

Geen kasteel

Crabbe is de naam van een watergang die na de Sint-Elisabethsvloed van 1421 ontstond en op een landkaart uit 1592 staat. Zo'n 25 jaar later wordt gesproken over een boerenhoeve met de naam Krabbehoeve. Later heeft het ook wel de naam kasteelboerderij Crabbehof geheten, maar een heus kasteel is 'kasteel Crabbehoff' nooit geweest.

Die naam

Denk je aan Crabbehof, dan denk je aan vierkante plantsoenen en veel groen. Nergens in Dordrecht zie je zoveel plantsoenen in deze vorm.
De straten zijn vernoemd naar politici uit de 19e en 20e eeuw zoals Troelstra, Domela Nieuwenhuis en Colijn. Ook onze straat van vandaag, de Thorbeckeweg, is vernoemd naar een politicus. Johan Thorbecke leefde van 1798 tot 1872. Hij was een staatsman en als voorzitter van de Grondwetscommissie in 1848 was Thorbecke de grondlegger van de parlementaire democratie.

In rap tempo krijgt de wijk Crabbehof vorm. De straat die je op de foto ziet is de Thorbeckeweg met de flats en het winkelcentrum in aanbouw. © Regionaal Archief Dordrecht

Die straat

Nu even over de straat zelf. De huizen op de Thorbeckeweg zijn dus van begin jaren 60 en vooral flatgebouwen domineren daar het straatbeeld. De blokken flats worden onderbroken door zijstraten, waar vaak ook weer plantsoenen zijn.

De Thorbeckeweg is hier nog lang niet klaar. Links de overkapping van winkelcentrum Crabbehof. © Regionaal Archief Dordrecht

Mét frietkraam

Rij je vandaag de dag door de straat, dan kom je onder meer langs een benzinestation, de achterkant van winkelcentrum Crabbehof en een apotheek. Tussen de Loudonstraat en de De Visserstraat is een blok eengezinswoningen verrezen. Dat staat precies op de plek waar jarenlang de 'wereldberoemde' frietkraam van Crabbehof stond.

Op deze collagefoto is goed te zien wat er is veranderd op dit stukje Thorbeckeweg. Links de legendarische friteskraam en rechts het woningenblok zoals we dat nu kennen. © Regionaal Archief Dordrecht (l) en © Google Maps