Een prakkie uit het Dordrechts Winterboek (dat nu in de aanbieding is!)

Ken je het Dordrechts Winterboek? (en blik?)

Het Dordrechts Winterboek is een superleuk boek boordevol verhalen voor en door Dordtenaren. Behalve verhalen en gedichten over Dordrecht staan er ook tekeningen in van Jan Hensema, leuke woonideetjes en recepten.

Het boek in blik is op dit moment in de aanbieding en kost nu maar 4,99 euro. Meer erover staat onderaan deze pagina.

In het Dordrechts Winterboek wordt ieder recept voorafgegaan door een korte dialoog in Dordts dialect. Je krijgt onderstaand recept voor spruitjesstamppot met peppadew alvast cadeau van Hallo Dordrecht.

Sprûihtjiesstamppot mè pèppadjoew

'Pèppadjoew? Ut mot toch nie gekker worre.'
'Ut zijn peperties gevuld mè kâhs of vis.'
'Vis door me sprûhte? Ik ga bij me moeder ete.'
'Nee, desuh pèppadjoeuw is met roomkâhs. Probeer toch is wat. Nâhr je moeder kè je altèhd nog.'

Spruitjes is een makkelijke groente die zich graag laat combineren. Doe er een gefruit uitje en uitgebakken spekjes door en je hebt al een prakkie klaar. Een ander voorbeeld is dit eenvoudige en hartige gerecht. Je gaat het vast vaak maken, dat weten we zeker.

Een stamppotje voor 2 tot 3 personen

Daar gaan we

500 schoongemaakte spruitjes
1 pot peppadew met roomkaas (450 gram)
ongever 450 gram geschilde kruimige aardappels in stukken
2-3 speklapjes zonder zwoerd
paprikapoeder
zwarte peper uit de molen
witte peper en zout uit de molen
3 eetlepels olijfolie

Kook de aardappels in een grote pan met water en zout in plm. 18 minuten gaar.
Halveer ondertussen de schoongemaakte spruitjes en zet ze op met water. Kook ze vijf minuten vanaf het moment dat het water kookt. Giet af en laat even uitdampen.
Laat de pot peppadew uitlekken, maar vang het vocht op.

Bestrooi beide zijden van de speklapjes met witte peper en zout uit de molen en paprikapoeder. Doe de olijfolie in de koekenpan en bak de speklapjes op zacht vuur aan beide zijden uit tot ze gaar, bruin en krokant zijn.
Haal het vlees uit de pan, draai het vuur hoog en blus af met het vocht van de peppadew. Kook op hoog vuur roerend het vocht een beetje in. Vuur uit, klaar is je jus.
Doe de jus, de spruitjes en de peppadews bij de aardappels en stamp het door elkaar. Breng op smaak met zwarte peper. Warm nog even door als de stamppot teveel is afgekoeld. Serveer met de speklapjes.

De tekst gaat onder de foto verder.

Zin in meer recepten, mooie Dordtse verhalen en prachtige illustraties van Dordrecht? Het Dordrechts Winterboek staat voor je klaar in de webshop. Extra leuk: het boek zit in een prachtig blik. Boek eruit en je hebt een origineel koekblik.

Klik op de onderste foto voor meer informatie.