Paas-sjoege (3 en slot) waarom tweede paasdag bestaat

De tweede feestdag

Tweede kerstdag, tweede pinksterdag, tweede paasdag. Die tweede dag wordt niet in ieder land gevierd. Wel in Nederland en dat leggen we even uit.

De tekst gaat onder de foto verder.

Pas later officieel

Die tweede dag na een feestdag is pas later een officiële vrije dag geworden, in 1815 om precies te zijn. Voor die tijd wilden vooral de kerken dat er een tweede feestdag kwam om de mensen wat extra vrije tijd te geven. Op zo'n eerste feestdag waren mensen vooral druk met naar de kerk gaan waardoor er weinig tijd overbleef om ook even iets anders te doen.
Christelijke feesten als kerst en pasen werden heel vroeger, behalve met kerkgang soms wel dagen achtereen gevierd. Pasen wordt vanuit de christelijke traditie wel als belangrijkste feest van het jaar gezien.

De tekst gaat onder de foto verder.

Op maandag ook feest

In 1618 werd besloten dat de maandag na een christelijke feestdag óók een feestdag was. Fijn natuurlijk, maar het hing sterk af in welke Nederlandse streek je woonde of je ook echt een vrije dag had op die maandag. Dat veranderde in 1815 toen in het hele land de maandag na de christelijke feestdag een officiële vrije dag werd. Op die dag kon je plezier kon je wat ontspannen en plezier maken. Veel Nederlanders vertaalden dat jaren later in het massaal bezoeken van meubelboulevards, showrooms van auto's en tochtjes naar de bouwmarkt.

Lees ook paas-sjoege 2 over het verschil tussen bruine en witte eieren en paas-sjoege 1 over waarom we vooral met pasen matses eten.