Angst over gifwijk De Staart en hoop op Grand Prix: het is de Week van Weleer

We zijn met iets meer dan 14 miljoen inwoners in Nederland en het eerste kabinet Van Agt bestiert ons land, terwijl Beatrix nu zo'n anderhalf jaar onze koning in is. Welkom in de Week van Weleer van 4 november 1981.

Half tot zwaar bewolkt

Het is woensdag 4 november 1981 en de temperatuur tikt net niet de 10 graden aan. De windkracht is van weinig betekenis en het is half tot zwaar bewolkt. Wat houdt de gemoederen bezig deze week in Dordrecht, Nederland en de rest van de wereld?

In Dordrecht

Geruchten en onzekerheid spoken door Merwedepolder

Al zegt wethouder De Kovel van Dordrecht nu honderd keer dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid in de verontreinigde wijk De Staart, toch blijven de betrokken bewoners ernstig ongerust. Angst en onzekerheid karakteriseren op dit moment de situatie in de Merwedepolder. Heel begrijpelijk, want niemand, ook de wethouder niet, kan precies zeggen wat er aan de hand is. Ook al zijn tal van onderzoeken afgerond, de gegevens zijn echter te summier om nu een duidelijk beeld te krijgen. Speculaties onder de bewoners en in de pers lopen allemaal vooruit op het onderzoek dat wellicht nog dit jaar gedaan wordt.

Fulltime dichter en vertaler

Jan Eijkelboom neemt ontslag bij Het Vrije Volk en keert de journalistiek voorgoed de rug toe om fulltime dichter en vertaler te worden.

Kabel-geding

Het korte geding waarmee mr. Ad Fraanje het Dordtse kabelnet wil openen voor televisiepiraten dient op 17 november. Fraanje spant het geding aan namens zichzelf en heeft geen enkele band met de Dordtse piraat Killer TV, zoals in een eerder bericht gesuggereerd is.

In de rest van het land

Grand Prix Zandvoort nog niet in 't vat

De gemeenteraad van Zandvoort heeft zich gisteravond niet willen uitspreken over het voorstel van de minister van CRM en Economische Zaken om de CENAV, de exploitant van het racecircuit, een bedrag van acht ton te verstrekken.

De CENAV kampt nu dus nog met een tekort over 1981 van 1,1 miljoen gulden. Dit is precies het bedrag dat deze exploitatiemaatschappij vandaag aan de FISA, de overkoepelende autorensportorganisatie, had moeten voldoen. Indien dit niet gebeurde, zou het doorgaan van de formule-1 Grand Prix op het circuit van Zandvoort op de tocht komen te staan.

CENAV-directeur Vermeulen liet gisteravond weten goede hoop te hebben dat de FISA het gestelde ultimatum van vandaag alsnog zal opschuiven. Gisteren en zaterdag had Vermeulen in Parijs en Londen gesprekken met FISA-vertegenwoordigers over de organisatie van de GP van volgend jaar. Uit die gesprekken is gebleken dat die Grand Prix zo goed als zeker kan doorgaan, zegt pr-man van het circuit Dirk Buwalda in Het Vrije Volk van november 1981.

Jongen/meisje

De meest populaire jongensnaam is Paul en voor een meisje is dat Dineke

Verzekering brommer en motor omhoog

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motoren en bromfietsen mogen volgend jaar duurder worden. De WA-premie voor motoren en scooters gaat met vijf percent omho9og en die voor brom- en snorfietsen met 21,5 percent tot ten hoogste f 102,60 per jaar.

Anita aan de top

Het nummer Why Tell Me, Why van Anita Meyer staat op nummer 1 in de Top 40.

Patijns kansen stijgen

De kansen van Schelto Patijn om burgemeester van Rotterdam te worden zijn toegenomen. Maarten Vrolijk, commissaris van de koningin in Zuid-Holland, is begonnen met het ontvangen van kandidaten.
Tegen alle vier overgebleven kandidaten bestaan in verschillende geledingen van de PvdA bezwaren, zo kon vernomen woerden in kringen rond de vertrouwenscommissie die de gegadigden voordroeg. Naar verluidt ontmoet mr. Schelto Patijn, die nu Tweede Kamerlid voor de PvdA, evenwel minder weerstand dan zijn 'concurrenten'.

Welkom Jody

De Nederlandse zanger Jody Bernal wordt 12 november 1981 geboren.

Anti-rookcampagne gestopt

De leuze 'Wie rookt is niet gezien' mag niet meer. Het college van beroep van de Reclamecodecommissie acht die slogan van de Stichting Volksgezondheid en Roken in strijd met de reclameregels. 'Want bekende figuren als een sigaren rokende Wiegel en een pijp rokende Van der Louw zullen door de Stichting toch ongetwijfeld niet worden beschouwd als "niet geziene Nederlanders?", meent het college in zijn uitspraak.

Het hoogste orgaan van de Stichting Reclamecode vond de gewraakte leuze 'Wie rookt is niet gezien' – waarin rokers als oncollegiaal worden betiteld – onnodig denigrerend voor de vier miljoen rokers in ons land. De zin kan onnodig beledigend werken. Of iemand gezien is, hangt niet van zijn rookgewoonten af, veel eerder van zijn karakter en persoonlijkheid. Zo meent het college van beroep in De Telegraaf van november 1981.

In de rest van de wereld

De ware ellende van prinses Margaret

De Engelse prinses Margaret wist nooit het ware geluk te vinden. Ellendig geëindigde liefdes dreven haar tot wanhoop. Over haar onvervulde leven is nu een onthullend boek verschenen. Een even triest als waar verhaal over de vrouw wier toekomst nog even onzeker is als toen zij in 1959 de wereld vertelde niet met Peter Townsend te zullen trouwen.

On Golden Pond

De film On Golden Pond ontvangt veruit de meeste Oscars. De kaskraker met hoofdrollen voor Henry en Jane Fonda en Katharine Hepburn brengt tuim 119 miljoen Dollar op.

Waldsterben in West-Duitsland

Er verschijnen op 9 november berichten over 'Waldsterben', het afsterven van de bossen, die in West-Duitsland voor grote ongerustheid zorgen. In de bossen zou de helft van alle bomen ziek zijn door luchtvervuiling en verzuring van de bodem. Het verschijnsel wordt vervolgens in heel Europa geconstateerd.

William Holden overlijdt

De Amerikaanse acteur William Holden overlijdt op 63-jarige leeftijd. Hij liep een hoofdwond op tijdens een val. De acteur had in meer dan zeventig films gespeeld, met als bekende onder andere The Towering Inferno.

8,5 miljoen werklozen in Amerika

Eind oktober was in Amerika acht procent van de beroepsbevolking werkloos, het hoogste percentage in zes jaar. Het aantal werklozen steeg in oktober met een half miljoen tot ruim 8,5 miljoen.
Behalve 8,5 miljoen werklozen, hadden vijf miljoen mensen te maken met werktijdverkorting. Deskundigen verwachten de komende maanden een verdere groei van de werkloosheid.

It's My Party

De eerste plaats in de Britse hitlijsten is deze week weggelegd voor Dave Stewart en Barbara Gaskin met het nummer It's My Party.