Mudfield in de Dordtse Hellingen is Groepie van de Week

Het is 1962 en woningen van de Hellingen en omgeving gaan tegen de vlakte. Een prima decor voor een foto, dacht de Dordtse band Mudfield.

Mudfield Skiffle Group

Geheel in de stijl van die tijd liet de toen razend populaire Mudfield Skiffle Group zich fotograferen op de 'puinhoop van de Hellingen'. Op de foto staat nog slechts één muur van een huis overeind en van links naar rechts zie je Will Bakker, Dick in 't Veld, Lex van Waalwijk van Doorn en Peter de Vries.

De tekst gaat onder de foto verder.

De Hellingen in 1962 kort voordat de woningen tegen de vlakte gingen. @ Regionaal Archief Dordrecht

Muziek uit papiertjes en haarkammen

De dichtgetimmerde huizen zijn al jaren verdwenen, maar Mudfield is helemaal niet verdwenen. Ze repeteren nog steeds en treden ook nog op. Dat wil zeggen, als er geen corona is.
Je vraagt je misschien af het woord skiffle precies betekent. Dat zit zo: skiffle is een muzieksoort die in de jaren 1920 en 1930 ontstond in New Orleans in de Verenigde Staten. De muziek verenigt verschillende stromingen zoals dixieland, folk, blues en jazz. Maar het bekendst is skiffle om de bandleden die overal muziek uit kunnen krijgen. Ze spelen bijvoorbeeld niet alleen op een wasbord, maar zien ook kans liedjes te maken met behulp van papiertjes, haarkammen of met snaren bespannen theekisten. Superleuk!

De tekst gaat onder de foto verder.

Mudfield (l) gefotografeerd bij de Dordtse Sluisbrug nabij hun oefenruimte op het Slikveld en (r) tijdens een optreden voor de NCRV 'Zing er’s uit', een hootenanny-achtig programma.

Oefenruimte aan het Slikveld

Mudfield begon in 1962 in een oefenruimte aan het Slikveld. De band bestaat nog steeds in de bezetting: Peter de Vries, gitaar en banjo; Dick in 't Veld, gitaar; Will Bakker, gitaar; Lex van Waalwijk van Doorn, bas. Drummer Jan Schaap maakte deel uit van de allereerste bezetting, een trio met Will Bakker en Ton de Keizer die de bas bespeelde. Jan voegde zich weer bij de groep van 2000 tot 2015.

Mudfield on tour en bij de NCRV

Dordrecht was in die dagen het centrum van de folk- en skifflescene. Op Hootenannies traden veel groepen en solisten op in een ongedwongen sfeer. Mudfield organiseerde deze concerten vaak zelf, met gasten als de Dickson Brothers en Martin Lodewijk. De NCRV-televisie maakte een programma met deze groepen: Hootenanny in Holland.
In 1965 speelde Mudfield in het AVRO-tv programma Studio Stalles in de Amsterdamse Studio Bellevue. In de kleedkamer werd gejamd met een geweldige zanger-gitarist, de toen nog volslagen onbekende Paul Simon. Hij zong een van zijn eerste composities I am a rock.

De tekst gaat onder de foto verder.

Zondagmiddagen in restaurant Post

Om het even dicht bij huis te houden: Mudfield speelde in Dordrecht een paar keer in een afgeladen restaurant Post. Niemand wist toen dat het zondagmiddagen zouden worden die je moet koesteren. Want door corona kan ook Mudfield even niet bij elkaar komen, maar we hopen dat de bandleden individueel wel blijven oefenen. Immers, er zijn in ieder huis wel papiertjes en haarkammen. Toch?

Totdat je ze weer gaan optreden, kun je genieten van onderstaand YouTube-filmpje dat behalve het nummer met de nog steeds actuele titel The Times They Are A-Changin', ook veel leuke oude foto's bevat. Zelf een cd van Mudfield hebben? Bestel hem in onze webshop.

Lees hier meer over Mudfield.