Ontmoet Willem Bastiaan Tholen

13 februari

Ons Dordrechts Museum

Het Dordrechts Museum is niet alleen wereldwijd beroemd om zijn bijzondere collectie, maar ook vanwege de prachtige overzichtstentoonstellingen. Neem nou die van Tholen.

Er is een nieuwe tentoonstelling in het Dordrechts Museum die 8 februari van start ging. Je kunt er het werk zien van de schilder Willem Bastiaan Tholen (1860-1931). Hij is bekend om zijn landschappen en water. Maar hij was veelzijdiger want hij schilderde ook sfeervolle stadsgezichten, intieme interieurs, nocturnes, ontroerende (zelf)portretten en voorstellingen met werkende of spelende mensen.

De tekst gaat onder de foto verder.

De moestuin van de familie Witsen op buitenverblijf De Ewijkshoeve in 1895. @ WikiCommons

Tholen durft álles aan

In zijn vroege werk zie je de invloed van de Haagse school. Later ontwikkelt hij een verfijnde en geheel eigen stijl die aan zijn critici de kreet ontlokte 'Tholen durft álles aan'. Hij verrast de kijker telkens weer met zijn briljante oog voor detail, zijn uitgesproken palet en de rijkdom aan onderwerpen die hij in zijn directe omgeving en in de natuur vindt.

De tekst gaat onder de foto verder.

Schilderij Het Slachthuis. @ WikiCommons

Ook in Parijs

Het is 25 jaar geleden dat er een overzicht van zijn werk te zien is geweest. De Stichting Bedrijfsvrienden van het Dordrechts Museum schonk dit jaar het schilderij Zelfportret in bosrijklandschap van Tholen aan het Dordrechts Museum geschonken heeft. In Parijs is op dit moment ook een tentoonstelling te zien van Willem Bastiaan Tholen met als titel Un impressioniste néerlandais. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen door samenwerking van het Dordts museum met Fondation Custodia. In het Dordrechts Museum kun je op de tentoonstelling ook werk zien van leermeesters en bevriende kunstenaars van Tholen als Jacob Maris en Willem Witsen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Zomers Boerenlandschap. @ WikiCommons

Suzanne Harleman vertelt meer

Coördinator Collecties Suzanne Harleman vertelt op 13 februari meer over Tholen en zij neemt je ook mee langs een aantal belangrijke werken. De opzet van de middag hangt af van het aantal gegadigden. Inschrijven voor de ontmoeting met Willem Bastiaan Tholen kan hier.

donderdag 13 februari 15.00-16.00 uur - Dordrechts Museum, Museumstraat 40