Met deze granola staat de zomer op je ontbijtafel

Wat een fijne manier de dag te starten. Begin eens met een schaaltje yoghurt en zelfgemaakte granola. Deze variatie met zomerse smaken als ananas en kersen is heerlijk. Trouwens, zomergranola doet het ook goed als strooisel op toetjes en taarten. Vang de zomer in een pot en dat doe je zo.

Dit heb je nodig voor krokante zomergranola

225 gram havervlokken
pistachenoten, hazelnoten, pecannoten en walnoten (bij elkaar 200 gram en alles gepeld, gebrand en ongezouten)
100 gram gedroogde ananasstukjes
50 gram gedroogde kersen
1 flinke hand gedroogde bananenschijfjes
50 gram rozijnen (gewassen en gedroogd)
4 eetlepels gewone huishoudstroop
3 eetlepels honing
2 eetlepels kristalsuiker
1 snuf zout
30 gram roomboter
1 zakje vanillesuiker
1 ei
citroensap (uit een flesje)

Bakpapier

Daar gaan we

* Verwarm de oven voor op 150 graden.
* Bekleed de bakplaat met bakpapier.
* Was de rozijnen en laat ze drogen op keukenpapier.
* Doe een eetlepel citroensap in de schone kom van de mixer en veeg met een propje keukenpapier het citroensap langs de wanden van de kom droog. Haal de vochtige citroensapprop ook langs de kloppers van de mixer. Nu is alles vetvrij.
* Splits het ei en doe het eiwit in de vetvrije kom.
* Mix met de mixer het eiwit helemaal tot stijve pieken.
* Doe in een andere grote kom de havermout en alle noten. Schep met een houten lepel goed door elkaar.

De basis van granola zijn havermoutvlokken, met de overige ingrediënten kun je naar smaak variëren.

* Smelt de roomboter in een pannetje, maar het mag niet bruin worden. Zodra de roomboter is gesmolten doe je de stroop erbij. Roer even door en doe er nu ook de vanillesuiker en de snuf zout bij.
* Laat een minuutje pruttelen en giet het dan bij het havermoutmengsel.
* Schep met de houten lepel goed door elkaar tot alles is bevochtigd met het boter-siroopmengsel.
* Schep nu het eiwit door het havermoutmengsel en blijf door elkaar scheppen met de houten lepel tot je geen eiwit meer ziet en alles goed gemengd is.

Roer met een houten lepel tot je geen droge stukjes meer ziet.

* Verdeel de granola over de met bakpapier beklede bakplaat in zo groot mogelijke plak die zoveel mogelijk overal even dik is.
* Besprenkel de granolalaag met de honing en de kristalsuiker.

Verdeel het over de met bakpapier beklede bakplaat en verdeel er dan de honing en kristalsuiker over.

* Bak de laag granola zo'n 30 tot 40 minuten in het midden van de oven zonder er verder aan te komen. Kijk zo af en toe of de bovenlaag niet te snel donker wordt. Temper anders de temperatuur. Bak tot de bovenlaag mooi donkergoudbruin is.
* Haal de bakplaat uit de oven en laat het een aantal uren volledig afkoelen zonder er verder aan te komen.
* Als het helemaal koud is kun je de granola in kleine brokjes breken boven een grote kom. Doe de rozijnen, kersen, ananas en bananen erdoor. (Vind je de bananenschijfjes te groot, dan kun je zo ook kleiner breken)

In een goed gesorteerde winkel kun je kiezen uit gedroogd fruit. Wij deden de inkopen voor dit recept bij onze overbuurman Gewoon Super op de Blekersdijk in Dordrecht.

* Als alles goed is gemengd, kun je de zomergranola bewaren in goed afsluitbare potten. Het blijft zeker een paar weken goed.