Kruidnootjes: strooi dan iets heel lekkers

Kruidnootjes maken is even een klusje, maar als ze eenmaal klaar zijn geniet je er extra van. Denk dus even na voordat je ze in een of andere hoek strooit!

Die sinterklazige geur

Deze superlekkere kruidnootjes heb je snel gemaakt (en ze zijn ook snel op!) en het hele huis gaat er sinterklazig van ruiken.

Dit heb je nodig voor lekkere kruidnootjes

250 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram donkere basterdsuiker
100 gram koude ongezouten roomboter
90 ml melk
4 theelepels speculaaskruiden
een snuf zout

De tekst gaat onder de foto verder.

Daar gaan we

* Verwarm de oven voor op 160 graden.

* Leg een vel bakpapier op de bakplaat.

* Meng het meel met de suiker, speculaaskruiden en het zout.

* Doe de boter bij het droge mengsel en snij met twee messen in kleine blokjes.

* Voeg steeds een beetje melk toe en kneed tot je een soepel deeg hebt. Misschien hou je wat melk over, misschien moet er ietsje bij. Maak het niet te nat!

* Verdeel het deeg in vier stukken en rol van ieder stuk een lange sliert.

* Snij even grote stukjes af en rol er balletjes van die je met een beetje afstand van elkaar op het bakpapier van je bakplaat legt.

* Leg het deeg dat je over hebt in de koelkast totdat je de volgende bakplaat gaat vullen.

* Doop je wijsvinger in een beetje melk en druk de bolletjes op de bakplaat ietsje platter.

* Bak de kruidnoten in ongeveer 15 minuten gaar.

* Haal de bakplaat uit de oven en laat de kruidnootjes afkoelen.

* Bak nu de volgende serie kruidnootjes tot je al het deeg hebt opgebruikt.

Dit basisrecept voor kruidnootjes krijg je van Dennis van der Salm, chef van het Dordtse restaurant Het Bolwerck. Luister hieronder ook de podcast Speciaal uit Dordrecht over het proeven van kruidnootjes die we kochten bij verschillende Dordtse bakkers.