Groepie van de Week: Boze bewoners van het Augustijnenkamp

Om deze foto goed te kunnen duiden, gaan we even terug naar het jaar 1986. De mensen die je op de foto ziet, woonden toen in het Augustijnenkamp.

Niet iedereen was het ermee eens

Als je naar de groepsfoto kijkt, dan kun je zien dat deze buurtbewoners niet bij elkaar zijn gekomen om feest te vieren. De foto is gemaakt in juli 1986 en was hoogstwaarschijnlijk gemaakt voor de krant. Niet iedereen in het Augustijnenkamp was het namelijk eens met de saneringsplannen die de gemeente Dordrecht toen had. De bewoners kwamen in protest.

De tekst gaat onder de foto verder.

Augustijnenkamp begin jaren 1980. @ Bouwtoezicht gemeente Dordrecht

Zuchten onder de kaalslag

Dordrecht heeft door de eeuwen heen een aantal grote saneringsgolven doorgemaakt. Sommige daarvan waren drastisch en andere iets gematigd, maar je ontkwam er niet aan dat er dingen veranderden. De binnenstad zuchtte soms onder de kaalslag.Er vond er echter ook sanering plaats door invloed van buitenaf. Neem nou de grote brand bij de meubelwinkel van Buytink. Daarover schreven we hier eerder.

De tekst gaat onder de foto verder.

Augustijnenkamp anno nu. @ Google Maps

Herbouw en nieuwbouw

Die grote brand in de binnenstad zorgde ervoor dat een deel herbouw en een deel nieuwbouw plaats vond. Zo kreeg de Korte Breestraat bebouwing en kwamen er ramen in de zijgevel van de Waalse Kerk. Om maar een paar veranderingen te noemen. De kern van het bouwblok is een parkeergarage met een toegang aan de Korte Breestraat.
Van daaruit gaat de sanering door en arriveert bij het Augustijnenkamp. De bewoners geven zich niet zomaar gewonnen. Uiteindelijk kiest de gemeente, onder invloed van de buurt, voor een kleinschalige aanpak met renovatie en nieuwbouw binnen de bestaande structuur.